Düşük Ayak Sendromu

DÜŞÜK AYAK SENDROMU NEDİR? Düşük ayak (sarsak ayak) olarak da bilinen düşük ayak sendromu, kişinin ayağının ön kısmını kaldırmakta (yani kendine doğru çekememe) zorlanarak yürümesini zorlaştırabilen bir durumdur. Bu durum, siyatik sinir hasarı, kas zayıflığı veya bacak veya ayak yaralanması gibi çeşitli altta yatan koşullardan kaynaklanabilir. Düşük ayağı teşhis etmek için, bir uzman doktor tipik…

Devamı

Halluks Valgus (Bunyon)

HALLUKS VALGUS (BUNYON) Ayağın en sık görülen deformitelerinden biri olmasına rağmen çoğu zaman ihmal edilen ve zamanla diğer parmakların deformitesine de yol açan ağrılı bir ayak deformite hastalığıdır. Ayak baş parmağı kenarındaki bir yumru şeklinde bir çıkıntı şeklinde kendini gösterir. Aslında bu yeni oluşan bir kemik değil birinci tarak kemiğinin ön kısmının ayak iç tarafına…

Devamı

Halluks Rijidus (Ayak Başparmak Kireçlenmesi)

HALLUKS RİJİDUS (AYAK BAŞPARMAK KİREÇLENMESİ) Ayak başparmağı ekleminin kireçlenmesi olarak ta bilinen bir eklem hastalığıdır. Eklemde ağrı, kemik çıkıntılar oluşması ve eklem hareketlerinde kayıp ile kendini gösterir. Rijidus kelimesi sertlik, hareketsizlik anlamı vermektedir. Çoğu zaman bunyon (halluks valgus) ile karıştırılabilmektedir. Hasta ilerleyici bir hastalıktır ve ileri dönemlerde ağrı artmakta ve eklem hareketi yok derecesine ilerleyebilmektedir.…

Devamı

Terzi Ayağı (Bunyonet)

TERZİ AYAĞI (BUNYONET) Sık görülmeyen bir ayak deformitesi olmakla birlikte ayağın 5. parmağının (en dış yandaki parmak) uç kısmının dış yana doğru yumru şeklinde çıkması şeklinde kendini gösterir. Eski zamanlarda terzilerin ayaklarını dış yanı ile makineleri kullanması ile ilişkilendirildikleri için Terzi ayağı (Tailor’s bunion) olarak ta adlandırılır. Kalıtımsal geçiş bu hastalıkta sıktır. Halk arasında “Taraklı…

Devamı

Morton Nöroma

MORTON NÖROMA Genellikle ayak parmaklarında ve de özellikle orta parmaklarda keskin yanıcı ağrı ve uyuşma ile kendini gösteren bir hastalıktır. Tam bir sinir tümörü olmamakla birlikte sinir çevresini saran yoğun fibröz doku (perinöral fibrozis) nedeniyle oluşur. Genellikle 40 yaş üstü kadın popülasyonunda sık gözlenir. Nadiren çift ayakta gözlenir. Birçok ayak hastalığı ile karışabilir. Genellikle 3.…

Devamı

Düz Tabanlık (Pes Planus)

DÜZ TABANLIK (PES PLANUS) Ayak tabanı iç kısımdaki olması gereken kavisin olmaması durumuna düz tabanlık denir. Çoğu aile polikliniğe çocuklarını içe basma şikayetiyle getirebilmektedir. Çocukluk çağından itibaren görülen düz tabanlık kendi içinde elastik (fleksibl) ve sert (rijid) olarak ikiye ayrılır. Hastaların yaklaşık % 95’i elastik düz tabanlıktır. Bunun dışında ileri yaşlarda özellikle tek taraflı olan…

Devamı

Plantar Fasiit (Topuk Dikeni)

TOPUK DİKENİ (PLANTAR FASİİT) Klinik muayenede çok sıklıkla karşılan bir hastalıktır. Genellikle hastalar ayak tabanındaki ağrıları yorgunluğa veya iş yaşantılarındaki aktivasyonlara bağlamaktadırlar. Plantar fasya ayak parmakları ile topuk bağlantısı sağlayan gergin bir düz doku uzantısıdır ve ayak tarak kemiklerinin uç kısımlarından başlayarak ayak ortasında 3 dal olarak birleşir ve taban kemiğinin (calcaneus) orta-iç tarafına yapışırlar.…

Devamı

Aşil Tendiniti

Aşil Tendiniti Baldır kaslarını topuk kemiğine bağlayan kirişin ağrısıdır. Aşırı yokuş yukarı koşma, antrenmanların artışı, baldır ve arka uyluk kaslarının esnek olmaması, ve uygun olmayan ayakkabılar sebeplerdir. Antrenmanlar azaltılmalıdır. Buz ve esnetme yapılmalıdır. Tedavi erken dönemde yapılmazsa kronikleşir. Bacağınızı ve ayağınızı dinlendirmenize rağmen ağrı kesilmiyorsa mutlaka uzman bir hekime görünmelisiniz. Nasıl Önleyebilirim? Aşil tendinitini önlemek…

Devamı