TERZİ AYAĞI (BUNYONET)
Sık görülmeyen bir ayak deformitesi olmakla birlikte ayağın 5. parmağının (en dış yandaki parmak) uç kısmının dış yana doğru yumru şeklinde çıkması şeklinde kendini gösterir. Eski zamanlarda terzilerin ayaklarını dış yanı ile makineleri kullanması ile ilişkilendirildikleri için Terzi ayağı (Tailor’s bunion) olarak ta adlandırılır.
Kalıtımsal geçiş bu hastalıkta sıktır. Halk arasında “Taraklı ayak” ifadesi de kullanılabilmektedir. Zamanla bu hastalarda 5. ayak tarak kemiği dışa doğru çıkarken parmakta içi doğru eğilmektedir. Dar uçlu ayakkabı giymek belirgin neden değildir ama yatkın olan bireylerde şikayetleri artırmakta ve süreci hızlandırmaktadır.
En sık görülen bulgular tarak kemiğin uç kısmının dış yana doğru çıkıntı yapması, şişlik, ağrı ve atak dönemlerinde kızarıklıktır. Şikayetler yapılan aktiviteye ve giyilen ayakkabı şekline göre değişiklik gösterebilmektedir.
Hastalığın tanısı yapılan klinik muayene ve çekilen radyografilerde tarak kemiği uç kısmındaki deformitenin gözlenmesi ve çeşitli ölçümler ile konulabilmektedir.
Tedavi kendi için cerrahi dışı ve cerrahi yöntemler olarak ikiye ayrılır. Cerrahi dışı tedaviler çoğu zaman semptomları azaltmak ve çok etkin olmasa da deformitenin ilerleyişini yavaşlatmak için önerilmektedir. Bunlar arasında en sık uygulananlar ayakkabı değişikliği (geniş uçlu ayakkabı seçimi), metatarsal pad kullanımı, aktivite düzenlemeleri, ilaç tedavisi (Non-steroidal anti-enflamataur ilaçlar), ağrılı ve kızarık dönemlerde buz tedavisi, ortopedik cihazlar ve ağrı ve kızarıklık olan atak dönemlerinde kortizon enjeksiyonu sayılabilir.
Cerrahi dışı tedavinin yetersiz kaldığı özellikle ağrının devamlı olduğu hastalarda cerrahi seçenekler ön plana çıkmaktadır. Bu sayede deformite düzeltilerek hem kozmetik hem de klinik ve fonksiyonel iyileşme elde edilmektedir. Çekilen radyografiler üzerinden ölçülen açılar rehberliğinde cerrahi yönteme karar verilecektir. Kemik kesi ve düzeltmelerin yapılabileceği cerrahi yöntemler tercih edilmektedir. Cerrahi sonrasında kısa bir basmama döneminden sonra özel ayakkabılar ile hastalar yürütülebilmektedir. İyileşme süresi uygulanan cerrahi yönteme farklılıklar göstermektedir.