DÜŞÜK AYAK SENDROMU NEDİR?

Düşük ayak (sarsak ayak) olarak da bilinen düşük ayak sendromu, kişinin ayağının ön kısmını kaldırmakta (yani kendine doğru çekememe) zorlanarak yürümesini zorlaştırabilen bir durumdur. Bu durum, siyatik sinir hasarı, kas zayıflığı veya bacak veya ayak yaralanması gibi çeşitli altta yatan koşullardan kaynaklanabilir. Düşük ayağı teşhis etmek için, bir uzman doktor tipik olarak bir fiziki muayene yapabilir ve ayrıca sinir iletim çalışmaları (EMG) veya görüntüleme taramaları (MR ve BT) gibi testler isteyebilir.

 

DÜŞÜK AYAK SENDROMU NEDEN OLUŞUR?

Çeşitli sebepler bu sorunun oluşmasına sebep olabilir. Bunlar arasında en sık bilinenler;

  • Bel fıtığı nedeniyle veya bel ameliyatı sonrası
  • Kalça protezi sonrası siyatik sinir hasarı oluşması
  • Tümör ameliyatı sonrası
  • Kurşunlanma, bıçak veya savaş yaralanması sonrası sinirin direkt yaralanması
  • Geçirilen kırık sonrası veya kırık ameliyatı sonrası
  • Geçirilmiş sinir felçlerinden kaynaklı
  • Sebebi bulunamayan bazı nörolojik hastalıklardan kaynaklı

DÜŞÜK AYAK SENDROMU NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Düşük ayak sendromu teşhisi için hekim genellikle kişinin tıbbi geçmişi ve semptomları hakkında soru sorar ve ayrıca fizik muayene yapar. Fizik muayene sırasında uzman doktor kişinin yürüyüşünü veya yürüyüş şeklini gözlemler ve ayrıca bacak ve ayaktaki güç ve hareket açıklığını değerlendirerek ön bulguları bir araya getirir.

Fizik muayeneye ek olarak problem için başvurduğunuz doktor, düşük ayak sorunun altında yatan nedeni teşhis etmeye yardımcı olacak testler de isteyebilir. Bu testler şu şekilde sıralamak mümkün:

Sinir iletim çalışmaları: EMG ve ENG olarak ta bilinen testler, bacak ve ayaktaki sinir sinyallerinin hızını ve gücünü ölçer. Düşük ayağın sinir hasarından kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemeye yardımcı olabilirler.

Görüntüleme taramaları: MRI veya BT taramaları gibi bu testler, vücudun içinin ayrıntılı görüntülerini oluşturur. Uzman hekim bacak veya ayaktaki sinirlerde veya kaslarda herhangi bir hasar olup olmadığını görmesine yardımcı olabilirler.

 

DÜŞÜK AYAK SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Düşük ayak sendromu teşhis edildikten sonra, tedavi altta yatan nedene bağlı olarak ilerler. Tedavi noktasında birçok seçenek yer alır. Bunlar arasında ilk 9-12 ay boyunca fizik tedavi, ortez cihazlarının (AFO, KAFO) kullanımı, ilaç tedavisi denenmelidir.

Bu tedavilerden fayda görmeyen hastalar için düşük ayak ameliyatı, birkaç şekilde yapılabilir. İlk olarak erken dönemde sinir dekompresyonu yani sinirin gevşetilmesi bazı durumlarda, hasar görmüş sinirleri veya kasları serbestleştirmek için yapılan işlemdir. Bu ameliyat ile birlikte rahatsızlığa neden olan sinir üzerindeki herhangi bir baskının kaldırılması sağlanır.

İleri dönemlerde TENDON TRANSFERİ düşük ayak ameliyatında ele alınacak ikinci ve etkin bir yöntemdir. Bu işlemde de ayağın iç tarafındaki (TİBİALİS POSTERİOR) ya da dış tarafındaki (PERONEALİS LONGUS) çalışan tendonlardan biri, ayak ön kısmına transfer edilerek ayağın dik tutulması ve daha kolay kaldırılması sağlanır. Bu sayede kişinin düşük ayak problemi çözüme kavuşur.

 

TENDON TRANSFERİ İLE BİZİ NASIL BİR SÜREÇ BEKLİYOR?

Ameliyat üç veya dört küçük kesi ile yapılmaktadır. Kansız bir ortam tercih edilir. Ameliyat sonrası bu kesiler estetik olarak yani sonradan dikiş alınmayacak şekilde dikilir ve kısa bacak sentetik alçı yapılır. Bu alçı yaklaşık 6-8 hafta ayakta kalır. İlk 4 hafta yük verdirilmez sonrasında alçı terliği ile yük verdirilmeye başlanır. Alçı çıkarıldıktan sonra hemen fizik tedavi başlanır.

Unutulmamadır ki bu ayağınız diğer ayağınız ile tamamen aynı olmayacaktır! Bu ameliyat ile ayağınız artık yere takılmayacak, dizinizi kaldırmadan yürüyeceksiniz ve transfer edilen tendonların gücüne bağlı olarak ta bir miktar hareketli olacaktır.

Düşük ayak ameliyatı ile ilgili detaylı bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz. Doktorunuz muayene ve birtakım testler uygulayarak ameliyat için uygun olup olmadığınızı, hangi tekniği kullanacağını ve süreç sonrasında nasıl bir başarı edeceğimizi net bir şekilde tespit edebilir.