TOPUK DİKENİ (PLANTAR FASİİT)
Klinik muayenede çok sıklıkla karşılan bir hastalıktır. Genellikle hastalar ayak tabanındaki ağrıları yorgunluğa veya iş yaşantılarındaki aktivasyonlara bağlamaktadırlar.
Plantar fasya ayak parmakları ile topuk bağlantısı sağlayan gergin bir düz doku uzantısıdır ve ayak tarak kemiklerinin uç kısımlarından başlayarak ayak ortasında 3 dal olarak birleşir ve taban kemiğinin (calcaneus) orta-iç tarafına yapışırlar. Bu fasya üzerine tekrarlayan mikro travmaların oluşturduğu stres sonrası fasya üzerinde enflamasyon ve ödem oluşur. Risk faktörleri dış nedenler ve ayağın şeklinden kaynaklanan iç nedenler olarak ayrılmaktadır.
Hastalar sıklıkla sabah kalkınca ilk adımlarda çok ağrı duyduklarından bahsederler. Bu ağrı gün içinde giderek azalmakla birlikte gün içi tempoya bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Tanı koymak için detaylı ayak muayenesi, radyografi ve MR kullanılmaktadır. Radyografi sırasında bu hastaların çoğunda topuk dikeni de denilen taban kemiği alt kısmında bir çıkıntı gözlenir. Bu çıkıntının sebebi için farklı görüşler bildirilmektedir.
Tedavide hastanın klinik muayenesine göre tabanlıktan başlayarak enjeksiyon ve uç vakalarda cerrahi tedaviye kadar birçok yöntem kullanılabilmektedir.