Omuz Sıkışması Sendromu
Bu hastalığı tanımlayabilmek için öncelikle omuz anatomisini bilmek gerekir. Omuz kuşağı üst kol kemiği, köprücük kemiği ve kürek kemiklerinin eklemleşmesinden oluşur. Bu eklemleşme alanında kolun bazı hareketlerini sağlayan “rotator manşet kasları” denilen 4 kas bulunmaktadır. Ayrıca bu alanda kasları koruyan “bursa” denilen ayrı bir koruyucu kılıf bulunmaktadır.
Tekrarlayan baş üstü hareketler yapmak, fırlatma sporları, boya veya çaycılık gibi kolu devamlı zorlayan işler yapmak, travma veya doğuştan bu alanı daraltan anatomik yapı dengesizliği bu hastalığa neden olabilir. Bu alandaki bursa ve rotator manşet kaslarında zamanla oluşan bu basılar enflamasyon, ödem ve minik yırtıklar oluşturmakta ve oluşan şikayetler sıkışma sendromu olarak tanımlanmaktadır.
Tanı koymak için bir ortopedi doktoru tarafında detaylı bir omuz muayenesi yapılması gerekir. Bu hastalıkla karışabilecek birçok omuz patolojisi vardır ve özel muayene yöntemleri ile ayrım yapılabilmektedir. Ön tanı oluştuktan sonra çekilecek radyografiler ve MR sonrası tanı kesinleştirilmektedir.
Hastalığın evresi ve hastanın şikayetlerine bağlı olarak birçok tedavi şekilleri vardır ve kombinasyonları uygulanabilmektedir. Omuz rehabilitasyonu, ilaç ve buz tedavisi, enjeksiyonlar ve dirençli vakalarda artroskopik olarak ta adlandırılan kapalı yöntem ile cerrahi tedavi ile tüme yakın hastada başarı elde edilebilmektedir. Bu yöntemde 1 cm boyutunda üç ayrı delikten girilerek bası yapan anatomik yapılar tıraşlanmakta ve kas yırtıkları dikilebilmektedir. Böylelikle hastalar günlük yaşamına daha erken dönmekte ve ağrıları ortadan kaybolmaktadır.